Brace is a treatment that is usually applied at an early age.

Diş Teli Nedir?

Diş teli, dişlerin doğru hizalanmasını sağlamak için uygulanan ortodontik bir tedavi yöntemidir. Farklı malzemelerin kullanılabildiği bu yöntem sayesinde dişlere estetik bir görüntü kazandırılır. Bu yazımızda, diş teli hakkında aklınıza takılabilecek tüm soruları cevaplandırıyoruz.

Diş teli, çarpık dişlerin düzeltilmesi için uygulanan bir tedavidir. Bu tedavi esnasında metal veya seramik braketlerle desteklenen teller kullanılır. Bu teller, dişlerin yavaşça hareket ettirilmesini sağlayarak estetik görünümü iyileştirir.

Estetik görünüme ek olarak, bu tedavi aracılığıyla çiğneme fonksiyonu da düzeltilir. Ayrıca, bu tedavi genel ağız sağlığını koruma konusunda da yardımcı olur. Hastanın durumuna bağlı olarak kullanılacak tedavi malzemesi ve uygulama biçimi değişiklik gösterebilir.

‘’Diş teli kaç yaşında takılır?’’ sorusunun cevabını vermek de önemlidir. Bu tedaviye genellikle 9-14 yaşları arasında başlanması önerilir. Bu yaşlarda kemik yapısı gelişmekte olduğu için tedavi daha hızlı ve etkili sonuç verir. Bir diğer yandan, bu tedavi için herhangi bir yaş sınırı bulunmaz; yetişkin bireyler de bu tedaviden yararlanabilir.

Bu tedaviye başlandıktan sonra, tellerin zarar görmemesi için bazı besinlerden kaçınılması gerekir. Bu besinlerin arasında fındık ve cips gibi sert yiyecekler ve karamel ve sakız gibi yapışkan gıdalar bulunur. Ayrıca, gazlı içecekler ve asitli yiyecekler de tedavi sürecini olumsuz etkileyebilir.

Tel tedavisi, çapraşık dişleri düzeltmek için uygulanır.
Tel tedavisi, çapraşık dişleri düzeltmek için uygulanır.

Diş Teli Neden Takılır?

Başta çapraşık dişler olmak üzere, diş teli tedavisi çeşitli diş ve çene problemlerini düzeltmek için kullanılır. Diş aralarındaki boşluklar ve üst ve alt çene arasındaki uyumsuzluklar bu problemlerin arasında yer alır. Üst üste binmiş dişler ve dağınık diş dizilimleri için de bu tedaviye başvurulur.

Bu tedavi uzun süreli bir yöntem olsa da başarı oranı çok yüksektir. Bu nedenle, yukarıdaki problemlerden herhangi birine sahipseniz bir diş hekimine danışarak bu tedavi hakkında bilgi almayı ihmal etmemelisiniz.

‘’Diş teli nasıl takılır?’’ sorusunu da bu noktada cevaplamak istiyoruz. Bu uygulama, bir ortodontist tarafından yürütülür. Ortodontistin detaylı muayenesinden sonra, dişlerin üzerine braketler yapıştırılır ve teller yerleştirilir. Tedavi süresince düzenli kontroller yapılarak tellerin sıkılığı ayarlanır ve dişler istenilen pozisyona getirilir.

Diş Teli Çeşitleri

Bu tedavide farklı braket ve aparat türleri kullanılabilir. Kullanılan malzemelere göre de yöntemin ismi değişir:

  • Metal Braket: Bu yöntem, genellikle çocuklar ve gençler için tercih edilir. Dayanıklı ve ekonomik bir seçim olan bu teller, bu tedavi için en sık başvurulan yöntemdir. Estetik kaygıların yüksek olduğu süreçlerde bu yöntemden yararlanılmaz.
  • Seramik Braket: Diş rengiyle uyumlu bu braketler, estetik kaygıları yüksek bireyler için en iyi tercihtir. Bir diğer yandan, bu yöntem metal brakete göre daha hassastır. Bu nedenle, seramik braketler metal braketlere göre dişlere kuvvet uygulama konusunda yetersiz kalır.
  • Lingual Braket: Bu yöntem, dişlerin dile bakan arka yüzlerine uygulanır. Bu sayede, tel görüntüsünden kaçınılmış olur. Her ne kadar bu yöntemle estetik kaygılar çözüme kavuşturulsa da bu tellerin kullanımı zor olabilir.
  • Şeffaf Plak (Aligner): Şeffaf plastik materyalden üretilen şeffaf plaklar, 3D yazıcılar aracılığıyla üretilir. Estetik kaygılara çözüm olan şeffaf plak, aynı zamanda günün belirli saatlerinde çıkarılabilir.

Hastanın ağız yapısına ve dişlerinin durumuna göre yukarıdaki yöntemlerden en uygun olan tercih edilir.

Şeffaf plak, hem estetik hem de konforlu bir çözümdür.
Şeffaf plak, hem estetik hem de konforlu bir çözümdür.
Diş Teli Fiyatları

Diş teli fiyatları, kullanılan malzeme türüne, tedavi süresine ve kliniğe göre değişir. Örneğin, metal teller daha uygun fiyatlıyken seramik ve lingual teller daha pahalı olabilir. Bunlara ek olarak, tedavi süresince yapılan düzenli kontroller de maliyeti etkileyebilir.

Sonuç

Diş teli tedavisi, hem estetik hem de işlevsel açıdan önemli yararlar sunar. Her ne kadar bu tedavinin erken yaşlarda uygulanması önerilse de her yaştan birey bu tedaviden faydalanabilir.

Sağlıklı ve estetik bir gülüşe sahip olmak için Dent Efor’da randevunuzu oluşturmayı unutmayın! Bize ulaşarak tel tedavisi hizmetlerimiz hakkında bilgi edinebilirsiniz.

FAQ

Çapraşık dişlere veya çene uyumsuzluklarına sahip çocuklar ve yetişkinler diş teli tedavisinden faydalanabilir.

Tedavi süresi hastanın durumuna göre 18 ila 30 ay arasında değişebilir.

Diş teli yüz şeklini köklü bir şekilde değiştirmez fakat çene yapısındaki uyumsuzlukları düzelterek estetik bir iyileşme sağlar.

Leave a Reply